ONZE RONDVAART OPTIES

Over ons...
De geschiedenis van Rondvaartbedrijf Kool

De geschiedenis van Rondvaartbedrijf Kool

In 1969 gaf wethouder Wolters een vergunning af voor rondvaarten door de stad Groningen. Dit betekende het begin van Rondvaartbedrijf Kool. Maar voor dat de eerste passagier aan boord kon moest er een hoop gebeuren. Het was een grote uitdaging om voorzieningen zoals stroom, water en telefoon te faciliteren. Ook was er nog geen kassa-locatie op de wal beschikbaar, maar daar werd een mooie oplossing voor gevonden: een Amsterdamse ‘Dek Aak’ werd aangekocht, daarop werd een reling geplaatst met een kassa van 3 bij 3 meter. Deze kreeg een ligplaats voor het zebrapad tegenover het Centraal Station.

 

Rondvaartbedrijf Kool 1969

Pronkjewail

De kassa geregeld, maar nu nog een boot...
In Amsterdam waren er genoeg, maar niet te koop. Rederij Bergman wilde wel een verkopen, maar de boot was te hoog. Een ander was wel op hoogte te maken, maar niet te koop. Men ging in gesprek en kwam uiteindelijk met de prijs overeen en de boot werd aangekocht. Deze boot is van Amsterdam via het IJsselmeer naar Groningen gevaren. Vervolgens is er dag en nacht aan de boot verbouwd om het de juiste hoogte te geven. De boot is op 16 juni 1969 omgedoopt van de “Jan Evertsen” naar de “Pronkjewail”. Dit werd gedaan door, hoe kan het ook anders, Wethouder Wolters. Zomers werd er gevaren met de rondvaartboot en in de winter met een vrachtschip. Na een jaar varen met de rondvaartboot is het vrachtschip verkocht.

 

Rondvaartbedrijf Kool 1969

Rondvaartbedrijf Kool 1969

1989

Na 20 jaar gevaren te hebben door de grachten en provincie is het bedrijf op 16 juni 1989 overgenomen door dochter en schoonzoon. Het tot dusver opgebouwde rondvaartbedrijf werd door hun verder uitgebreid tot een waardig rondvaartbedrijf met 4 schepen: de Pronkjewail, Goldenraand, Ommelaand, en Wonderlaand én met een nieuwe aanlegsteiger. Meer informatie over onze boten vindt u hier.

2014

In 2014 is de Pronkjewail verkocht aan Rederij 't Smidtje in Amsterdam.